Het begin
 
Cyanda is geboren op 22 april 2004 bij de fam. Willemse in Heinenoord. Haar volledige naam is Can you beat Cyanda vd Wilbam. Haar moeder is Vaquera, en haar vader is Xantho van 't Hof ter Beuken. Xantho traint bij mij op de club in Belgie en hem kon ik dus al enkele jaren. Vaquera had ik al vaker op de wedstrijden in Nederland zien lopen.

Xantho

Vaquera

Cyanda is geboren op een donderdagavond en haar geboorte heb ik op de webcam kunnen volgen.

Maar anderhalve week na haar geboorte vond er een trieste gebeurtenis plaats in ons leven, ons oudste hondje Devil kwam op de leeftijd van 13 jaar vrij onverwacht te overlijden aan een zeer agressieve vorm van kanker. Hierna stond mijn hoofd niet meer naar een pupje, ik had heel veel verdriet en ik voelde het ook als verraad om nu een pupje te nemen, zo kort nadat Devil niet meer bij ons was. Net of we hem wilden vervangen, ook al was dat niet zo, aangezien het pupje al maanden van te voren gepland was.

Heb dus toch wel even getwijfeld, maar uiteindelijk hebben we toch besloten dit pupje, waar we al zo lang op gewacht hadden, niet te laten schieten.

Op 23 mei zouden we voor het eerst naar de pupjes gaan kijken, op deze dag was ook de laatste selectiewedstrijd van de IMCA van dat jaar in Dordrecht. Aangezien dat vlak bij de fokker was, hadden we afgesproken dat we na de wedstrijd met de fokker mee naar hun thuis zouden rijden. Mijn hoofd stond die dag toen we naar de wedstrijd reden veel meer naar pupjes als naar de wedstrijd. Maar dat veranderde in de loop van de dag, totaal onverwacht voor mij wist Tess van de 13e naar de 4e plaats door te klimmen en wist hiermee een plaatsje te bemachtigen voor de IMCA van 2004. Deze dag is dus voor mij dubbel een dag om nooit te vergeten geworden, de dag dat ik Cyanda voor het eerst zag en tevens de dag dat Tess en ik ons voor de IMCA plaatsen.

Cyanda is op de leeftijd van 7 weken bij ons komen wonen. Ze is een speciaal hondje, het duurt even voor je een band met haar hebt maar als je eenmaal haar vertrouwen hebt gaat ze voor je door het vuur.

 


 

 
Behendigheid
 
Op de leeftijd van 1 jaar zijn we met Cyanda begonnen met het aanleren van de behendigheid. Cyanda was een onzeker hondje en heel voorzichtig. Ze moest overal eerst even aan wennen. De raakvlakken vond ze heel eng, in het begin kwam ze heel traag naar onder, ze liet zich min of meer naar onder glijden.
 
Toch heeft ze alles vrij snel onder de knie gekregen, toen ze 15 maanden was liep ze haar eerste wedstrijdje. Dit was op de Benefietwedstrijd van de IMCA in juli 2005. Ze startte hier in de debutantenklasse. Ze liep drie keer een  foutloos rondje en wist drie keer 1e te worden! In oktober liep ze haar eerste officiele wedstrijd, bij de BCCN in de manege. Hier liep ze een foutloze jumping en had dus meteen een U-tje. Ze werd 6e op dit rondje. Cyanda was in het begin helemaal niet snel, ze bleef braaf bij me en was heel controleerbaar.
 
In de wintermaanden deden we mee aan de Wintercompetitie en hier ging ineens de schakelaar om. Cyanda werd sneller en sneller maar intussen ook steeds stouter en ging af en toe haar eigen parcoursje lopen. We liepen dus heel wat DK's.  Toch vond ik dat niet zo erg, ik was blij dat ze steeds meer plezier erin ging krijgen en steeds zelfverzekerder werd!
 
In februari 2006 liep ze haar 2e U-tje op de manegewedstrijd bij de Spiering Springers. Tot mijn verrassing op het VP, want haar raakvlakken waren nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Ze werd hier 2e, achter haar zusje Ci Me. Haar derde U-tje liep ze in mei, bij KC Roterdam, hier liep ze een mooie 2e plaats op de jumping. Halverwege 2006 mochten we dus in de B1 starten, hier wilde het nog niet echt lukken. Mijn Bruine Heks was nog te onvoorspelbaar en de bananen kwamen regelmatig om het hoekje kijken.
 
In 2007 startte ze dus wederom in de B1. Op de eerste wedstrijd gingen er nog wat latjes.Op de tweede wedstrijd bij KC Hoogeveen liep ze een 1e plaats op de jumping en had daarmee haar eerste P-tje binnen. De wedstrijd erna bij KC Deventer deed ze dit nog eens over en wist wederom de jumping te winnen. En om het verhaal compleet te maken won ze de wedstrijd daarna bij KC Zaanstreek het Vast Parcours, hiermee had ze haar 3 P-tjes verdiend en promoveerde al na 4 wedstrijden naar de B2 klasse.
 
Cyanda's seizoen begon in 2008 heel erg goed in de B2. Ze haalde in het begin al aardig wat punten en liep ook al snel een P-tje met een mooie 2e plaats op het VP in Hoogeveen. Helaas volgden daarna een paar wedstrijden waar ze weliswaar mooie rondjes liep, maar steeds net iets mis ging waardoor we geen of weinig punten haalden. Halverwege het seizoen raakte ze ook nog geblesseerd waardoor we een wedstrijd moesten missen en de twee volgende wedstrijden (ook mede door vakantie) hebben we gelopen zonder echt te kunnen trainen. We waren even de klik kwijt samen en haalden helaas niet genoeg punten om te promoveren.

2009 was een heel mooi agility jaar voor Cyanda. Ze leek volwassener en constanter te zijn geworden. Hoogtepunt was zonder meer dat ze zich plaatste voor de IMCA, die dit jaar in Hongarije gehouden werd. Hier liep ze individueel een mooie 5e plaats op de jumping. En met het Nederlands team haalde ze maar liefst drie keer het podium, 1e op het VP, 3e op de Jumping en 3e overall.

Cyanda plaatste zich tevens voor de Agility Welt Cup in Emmendingen maar vanwege een blessure heeft ze hier helaas niet kunnen starten. Ook op de gewone wedstrijden was ze een stuk constanter en ze liep zowel in Nederland als in Belgie aardig wat foutloze rondjes. Jammer genoeg kwamen we, net als vorig jaar, in de B2 net weer die paar puntjes te kort om naar de C te promoveren. Ook dit jaar hebben we van de 9 wedstrijden er 2 moeten missen (een vanwege diezelfde blessure en bij de andere zaten we in Hongarije), maar ze zat er wederom heel dicht bij.

In 2010 hadden Cyanda en ik de klik helemaal gevonden samen. Helaas misten we de IMCA selectie en de eerste WK selectie vanwege een blessure. Op de tweede WK selectie wist mijn knappe Bruine Heks echter zowaar een podiumplaats te behalen met een mooie 2e plaats op het VP! Ook in de B2 selectie ging het dit jaar van een leien dakje. Iedere wedstrijd liepen we wel in de punten en ondanks dat het P-tje dat ze in 2008 had gehaald, in mei vervallen was, wist ze vlak erna weer 2 nieuwe P-tjes op de jumping te halen. Met nog 3 wedstrijden te gaan stonden we op de 1e plaats in de B2 competitie, toen ze haar derde P-tje, deze keer op het VP, wist te halen, waardoor we tussentijds naar de C klasse promoveerden.

Ook aan het begin van 2011 werd Cyanda weer geplaagd door een blessure waardoor we ook minder konden trainen en wat later in het seizoen op gang kwamen. Uiteindelijk heeft ze toch nog heel lekker gelopen en eindigde ze in de competitie van de C klasse op de 39e plaats.

In 2012 heeft Cyanda met heel veel plezier in de veteranenklasse gelopen. Het medium springen ging haar een stuk makkelijker af en ze werd ook sneller. Alle rondjes die ze foutloos rondkwam heeft ze gewonnen.

2013:
Ook dit jaar liep Cyanda met heel veel fun in de Veteranenklasse. Ze is en blijft een Bruine Heks en dus onvoorspelbaar, maar de rondjes die we rondkwamen waren we meestal wel 1e of 2e. Knappe Cyanda is dit jaar winnaar van de Veteranencompetitie geworden! Ook werd ze Clubkampioen Veteranen bij Lihos!

In 2014 had Cyanda weer een super leuk seizoen in de Veteranenklasse. Ze blijft een ondeugend bruin heksje maar ze heeft toch ook weer aardig wat rondjes  gewonnen. In de Veteranencompetitie is ze dit jaar op een mooie 3e plaats geeindigd.